Hoe werkt het

Van inschrijving tot realisatie
Header foto DGN duurzaam wonen

Vindt u duurzaam wonen in een natuurlijke omgeving en duurzaam eten, drinken en leven ook belangrijk? Bent u enthousiast over Duurzame Gronden Nederland? Neemt u samen met ons het heft in eigen handen? Op deze pagina leest u hoe het werkt.

Inschrijven bij Stichting Duurzaam Gronden Nederland
U schrijft zich in als belangstellende voor minimaal 1 en maximaal 3 gemeente(n) en/of voorkeursprovincie(s) in Nederland. De inschrijfkosten bij onze landelijke stichting zijn eenmalig €15,- euro per gekozen gemeente of per provincie. Voor dit bedrag komt u op de lijst van belangstellenden van de desbetreffende gemeenten of provincies. Na uw inschrijving houden wij u op de hoogte over de ontwikkelingen in de gemeenten of provincies waarvoor u zich heeft ingeschreven.

Inschrijven voor duurzaam voedsel en wonen
U kunt zich bij Stichting Duurzame Gronden Nederland inschrijven voor een regionale coöperatie in een gemeente of provincie. Na inschrijving bij de landelijke stichting wordt u benaderd door de betreffende regionale coöperatie.

Duurzame voedselproductie

Indien u uw voedsel wil gaan laten produceren via duurzame voedselproductie, geldt een eenmalige investering van €1.500 euro in het bos- en kringlooplandbouw bedrijf. Hiervan wordt ook de boerderij bewoonbaar gemaakt voor agrariërs die in loondienst het voedsel voor de leden gaan produceren. Daarnaast betaalt u een bedrag van €45,- tot €60,- per maand, per huishouden/gezin voor het lokale, duurzame voedsel.

Duurzaam wonen  
Om in aanmerking te komen voor een duurzame woning dient u lid te worden van deze regionale coöperatie. De hoogte van de jaarlijkse contributie voor Duurzaam Wonen is maximaal €25,- euro per huishouden/gezin, per jaar. Het regionale bestuur van de coöperatie houdt u dan op de hoogte over de ontwikkelingen en spant zich samen met de landelijke stichting in voor de realisatie van een Duurzaam Wonen en Duurzame Voedselproductie in de betreffende gemeente of provincie

Stap 1 : Start

De duurzame voedselproductie en de duurzaam wonen projecten kunnen op diverse manieren starten. Wat we nodig hebben:

– Een locatie van 25 hectare, aangekocht door investeerders en/of gepacht wordt door de regionale coöperaties.
– Een enthousiaste groep van initiatiefnemers voor de start van duurzame voedselproductie met 150 gezinnen
– Enthousiaste burgers die in dezelfde gemeente duurzaam willen wonen en de regie voor hun voedsel in eigen handen willen nemen.

Mocht dit er nog niet zijn, maar wilt u zich hier graag volop voor inzetten, dan kunt u zich als vrijwilliger bij ons aanmelden via info@duurzamegronden.nl of het contactformulier.

De aanleiding voor ons om te starten:

– Er is een enthousiaste initiatiefnemersgroep voor beide projecten
– Ergens wordt een interessante locatie gevonden
– Overheden (gemeente of provincie) nemen contact met ons op
– Zorgpartijen nemen contact met ons op
– Marktpartijen melden zich omdat ze kansen zien of grondposities hebben

Stap 2 : Locatie

In de tweede stap gaan wij op zoek naar een beschikbare, passende locatie. Een geschikte locatie van 25 hectare vinden is niet altijd makkelijk. Gelukkig is het onze ervaring dat onder de geïnteresseerden ideeën leven die zowel bij grondeigenaars, gemeente en marktpartijen nog niet bekend zijn.

Stap 3 : Wensen en regels

In stap drie brengen wij de wensen, mogelijkheden en middelen van geïnteresseerden in beeld middels fysieke of digitale gesprekken en digitale informatie. Op basis van deze informatie stellen wij een aantal regels op, zodat de concepten van duurzame voedselproductie en duurzaam wonen ook in de toekomst gegarandeerd zijn.

Stap 4 : Contractvorming

Tijdens de vierde stap vormen wij een contract bestaande uit een grondovereenkomst tussen de gemeente of een particuliere eigenaar en de landelijke stichting.

Daarnaast wordt een reserveringsovereenkomst vastgelegd met de eindgebruiker van het duurzaam wonen project. Deze overeenkomst is persoonlijk en op maat gemaakt. De documenten worden dan ook nadrukkelijk in samenwerking met de eindgebruikers opgesteld.

Er wordt een bestuur gekozen en de statuten (en dergelijke) van de coöperatie worden opgesteld.

Stap 5: Organisatie

De regionale coöperatie wordt opgericht wanneer er binnen een betreffende gemeente een locatie ‘onder contract’ is vastgelegd.

Stap 6 : Financiering, inkoop, bouwvoorbereiding

Tijdens de zesde stap moeten verschillende zaken worden gevonden, voorbereidt en ingekocht. Dit kunnen wij samen met u doen. Denk hierbij aan investeerders voor de locatie, aannemers voor de duurzame houtskeletbouw woningen, financiers, duurzame invulling voor energie, zorg, onderhoud, composttoiletten, etc.

Bij een duurzaam wonen project met alleen koopwoningen kunt u vrijwel alles zelf organiseren, met onze hulp en ondersteuning. Duurzaam wonen projecten met koop- én huurwoningen (sociale- en/of vrije sector) vragen de betrokkenheid van een exploitant of een “verhuurder”. Dit kan bijvoorbeeld een corporatie of een belegger zijn, wat we eventueel ook vanuit Duurzame Gronden Nederland kunnen organiseren. In deze fase wordt ook de bouw voorbereid.

Stap 7 : Duurzaam wonen

In deze laatste fase is het van belang dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de toekomstige bewoners. Tijdens de aanbouw stellen we daarom samen met u spelregels op. Lang, plezierig en duurzaam wonen wordt namelijk niet alleen door de uitgekiende opzet van de woningen en de tuinen gerealiseerd.

Door het opstellen van sociale spelregels, die aansluiten op de behoeftes van de (toekomstige) bewoners, wordt plezierig wonen gewaarborgd. Deze spelregels worden zwart op wit gezet, zodat alle afspraken tussen de bewoners ook op de lange termijn voor iedereen duidelijk zijn en blijven.

Zodra de woningen worden opgeleverd, wordt er naast de regionale coöperatie een vereniging van bewoners opgericht. Vanuit het oorspronkelijk gedachtegoed en voor de continuïteit zal ook iemand van de Stichting Duurzame Gronden Nederland betrokken blijven.

 

U kunt €15,- per keuze van een gemeente of provincie = €15, €30,- of € 45,- overmaken op:

NL 33 KNAB 0502 1435 76 (t.n.v. ‘Design For it’, want KNAB bank laat stichtingen (nog) geen betaalrekeningen openen! Lees hier waarom: https://open.knab.nl/praat-en-denk-mee-38/waarom-biedt-knab-geen-rekeningen-voor-een-stichting-en-of-vereniging-254)

o.v.v. ‘Inschrijving uw voornaam uw achternaam voor DGN’.

Na ontvangst van uw betaling van €15, €30,- of € 45,-, sturen wij u de kwitantie met al uw gegevens per e-mail en bent u officieel ingeschreven en heeft u een plaats op de belangstellendenlijst. Voor eventuele vragen kijkt u op https://duurzamegronden.nl/contact-en-veelgestelde-vragen/