Voor wie is het

Duurzaam wonen en duurzame voedselproductie, iets voor u?
In een woonwijk en in een coöperatie met burgers moet iedereen zich thuis voelen. Daarom vinden wij het belangrijk dat er een “klik” is tussen de leden van de coöperatie, medewerkers en medebewoners. Hoewel iedereen een uniek persoon is, merken we dat onze leden van de regionale coöperaties voor duurzame voedselproductie en deelnemers van de duurzame woonprojecten veel gedeelde interesses, normen en waarden hebben. Zij hebben dingen met elkaar gemeen in hun liefde voor natuur, de duurzame en gezonde manier van leven, in beroepen en in talenten.

Met elkaar voor elkaar

Belangstellenden voor Duurzame Gronden Nederland zijn sociale mensen die in principe snel voor anderen klaar staan. Meer dan de helft van onze leden is bijvoorbeeld actief als vrijwilliger. Niet vanuit automatisme, maar omdat ze graag andere helpen en zelf ook ooit geholpen willen worden. Het draait immers om een balans in geven en nemen, helpen en geholpen worden.

Een groot deel van de geïnteresseerden werkt nog gewoon. Dus geen oubollige en afgezaagde events, maar gewoon mensen die vol kracht en enthousiasme hun leven willen doorbrengen. Deze houding van ‘niet afwachten maar samen aanpakken’ past in ons concept.

Naast deze actieve houding, is er heel veel kennis, ervaring en energie onder de toekomstige leden van de coöperaties en bewoners. Onze belangstellenden houden over het algemeen niet van de gebaande wegen en zijn gewend om uit de ‘groene’ box te denken. Ze houden van eigen regie over hun voedsel en hun manier van leven. Ze wachten ook niet tot iemand ze helpt, want samen zijn ze mans genoeg. Ze stropen de mouwen omhoog: “kom maar op!”.

Onze werkwijzen

Bij Duurzame Gronden Nederland denkt u wellicht meteen aan traditionele werkwijzen, maar dit is eerder een uitzondering dan de regel. Wij maken gebruik van de meest moderne gereedschappen en manieren van voedselproductie. Denk hierbij aan kiemgroenten in de kas en in de professionele moestuin wordt op moderne wijze gecomposteerd, gefermenteerd, gezaaid en geoogst.

Ook de degelijke, betaalbare, duurzame houtskeletbouw woningen zijn voorzien van hoogkwalitatieve energievoorzieningen, ramen en deuren. De woningen zijn ook voorzien van hoogwaardige isolatie en een modern composttoilet, met opvang van regenwater, helofytenfilter, etc. Zo realiseren we samen een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Grote leeftijdsverschillen: van 18 tot 100 + jaar

De leeftijden van belangstellenden variëren enorm, van 18 tot 100+ jaar. De onderlinge verschillen zijn groot, maar als organisatie zien wij hierin veel voordelen. Echter, bepaalt de meerderheid van de groep of het een woongroep voor lichamelijk en geestelijk beperkte jongeren wordt, een woongroep voor jonge gezinnen, voor ouderen of voor een diversiteit van mensen.

Het concept is in ieder geval geschikt voor alle sociale, zelfstandige mensen tussen de 18 en 100+ jaar. Wellicht komt er zelfs ooit ook een woonproject waar opa’s en oma’s met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen samen wonen. Dat zal de toekomst uitwijzen.

Deze leeftijdsverschillen zorgen juist voor een robuust, duurzaam en houdbaar systeem. Als iedereen tussen de 65 en 85 zou zijn, wie maakt dan op den duur de zonnepanelen op de daken schoon? De afwisseling in ouderen en jongeren, in kennis en talenten, maakt het woonproject sterk. Op die manier zorgen we ervoor dat iedereen op zijn eigen manier een steentje kan bijdragen.

 

“Leeftijd is slechts een nummer. Iedereen heeft een gezonde dosis woon-, werk- en levenservaring op zijn eigen manier”

Beroepen en talenten

Het aantal beroepen is net zo divers als de belangstellenden zelf. Niemand is hetzelfde, maar iedereen heeft wel ervaring, talenten, een hart, 2 luisterende oren en 2 helpende handen. Veel interessanter zijn de talenten. Want als we de talenten voor een project weten te activeren, dan ontstaat er extra creativiteit en ontstaan er allerlei extra mogelijkheden.

Deze talenten ontsluiten we voor Duurzame Gronden Nederland. Hierbij geven we richting aan mensen die met hun talent iets willen doen in de moestuin, met de dieren, in de kiemgroenten kas, hobbyruimte of werkplaats. In het concept gaan we uit van hulp wanneer nodig, ook wel ouderwets burgerfatsoen

U kunt €15,- per keuze van een gemeente of provincie = €15, €30,- of € 45,- overmaken op:

NL 33 KNAB 0502 1435 76 (t.n.v. ‘Design For it’, want KNAB bank laat stichtingen (nog) geen betaalrekeningen openen! Lees hier waarom: https://open.knab.nl/praat-en-denk-mee-38/waarom-biedt-knab-geen-rekeningen-voor-een-stichting-en-of-vereniging-254)

o.v.v. ‘Inschrijving uw voornaam uw achternaam voor DGN’.

Na ontvangst van uw betaling van €15, €30,- of € 45,-, sturen wij u de kwitantie met al uw gegevens per e-mail en bent u officieel ingeschreven en heeft u een plaats op de belangstellendenlijst. Voor eventuele vragen kijkt u op https://duurzamegronden.nl/contact-en-veelgestelde-vragen/